Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Χαράτσι στα «μπλοκάκια»; Λέμε να μην πάρουμε...

Ανοιχτή συνάντηση/συζήτηση:
Τετάρτη 13 Ιουλίου, 20:00
στα γραφεία του ΣΜΕΔ
(Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη, Εξάρχεια)

Στο πειραματικό εργαστήρι «Η Ελλάς», οι τρελοί επιστήμονες που κάνουν κουμάντο στη ζωή μας ενέσκηψαν ξανά με νέες ιδέες: στο φόντο των εξαιρετικών συνθηκών που αποτελούν ωστόσο καθημερινό καθεστώς για όλους μας εδώ και χρόνια (της γενικευμένης «μαύρης», ανασφάλιστης, ελαστικής, απλήρωτης εργασίας), όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι της χώρας, όλοι οι περίφημοι «μπλοκάκηδες» από τους οποίους έχει αφαιρεθεί ύπουλα και βίαια η ιδιότητα του εργαζόμενου για να τους αποδοθεί με το έτσι θέλω η «ευέλικτη» ιδιότητα του «εξωτερικού συνεργάτη», καλούνται τώρα να πληρώσουν χαράτσι εκατοντάδων ευρώ (300 για φέτος, 400 ή 500 από του χρόνου), ενώ βλέπουν και τις ασφαλιστικές τους εισφορές να αυξάνονται κατά 10 ευρώ το μήνα, υπέρ …ανέργων. Μιας και «όλοι μαζί τα φάγαμε», γιατί άλλωστε όλοι «ελεύθεροι επαγγελματίες» είμαστε (άρα, υπονοεί ο παράφρων συλλογισμός, όλοι είμαστε φοροφυγάδες και εισφοροφυγάδες, σαν τους μεγαλοδικηγόρους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες), δέον όπως πληρώσουμε χωρίς διακρίσεις τα σπασμένα, μας λένε οι τρελοί επιστήμονες – και περιμένουν να τους δώσουμε και δίκιο!


Με δυο λόγια: ας το ξεχάσουν. Στην Ψωροκώσταινα, που έχει κάνει προ πολλού τη μισθωτή εργασία περιττή (η Ελλάδα είναι, μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα με το μικρότερο ποσοστό συνεισφοράς της μισθωτής εργασίας στο ΑΕΠ της), που έχει νομιμοποιήσει πλήρως την παραοικονομία, τη ρεμούλα και την εργοδοτική αυθαιρεσία, το χαράτσωμα της ελαστικής απασχόλησης και της αυτοαπασχόλησης, αυτών των ούτως ή άλλως υποτιμημένων και καταπιεστικών μορφών εργασίας (που παρεμπιπτόντως είναι στην Ελλάδα υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και αυτό χωρίς να υπολογίζουμε την εκτόξευσή τους τον τελευταίο χρόνο), αποτελεί όχι απλώς πρόκληση, αλλά θανάσιμη προσβολή. Αυτό που μας πετάει κατάμουτρα το κράτος των αφεντικών είναι το εξής απλό: «Αποφασίσαμε ότι οι εργαζόμενοι, κανονικοί, ελαστικοί και “συνεργαζόμενοι”, είναι περιττοί. Αποφασίσαμε ότι πρέπει πλέον εσείς να μας πληρώνετε για να δουλεύετε, γιατί δεν μας συμφέρει να σας πληρώνουμε εμείς για να δουλεύετε. Η κερδοφορία μας, και “η σωτήρια του έθνους” εξάλλου, περνά πάνω από τα πτώματά σας».


Απέναντι στην πρωτοφανή αυτή επίθεση, είτε θα αντιδράσουμε συλλογικά και ανυποχώρητα, είτε θα γίνουμε κατά μόνας βορά στις διαθέσεις τους. Ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, που δραστηριοποιείται σε έναν χώρο (των εκδόσεων, των μεταφραστικών γραφείων, των εταιρειών υποτιτλισμού) άμεσα θιγόμενο από το χαράτσωμα των «μπλοκάκηδων», καλεί όλους τους συναδέλφους, μεταφραστές, επιμελητές, διορθωτές, αλλά και δημοσιογράφους, τεχνικούς, εργαζόμενους στην ψυχική υγεία, εκπαιδευτικούς, συμβασιούχους του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο, σε μια πρώτη συνάντηση για να οργανώσουμε από κοινού τις αντιστάσεις μας. Να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και τις ιδέες μας, να ενωθούμε για να αγωνιστούμε, να καταργήσουμε έμπρακτα τους διαχωρισμούς που μας καταδικάζουν στην αδυναμία. Τώρα είναι πιο επιτακτικό παρά ποτέ.

Ανοιχτή συνάντηση/συζήτηση:
Τετάρτη 13 Ιουλίου, 20:00 
στα γραφεία του ΣΜΕΔ 
(Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη, Εξάρχεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: