Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

3+1 φωνές [από το Πολυτεχνείο στην ΕΡΤ]

Στη ζωή του κάθε ανθρώπου, όπως και κάθε κοινωνικής ομάδας, υπάρχουν στιγμές όπου μικρές ανεπαίσθητες αλλαγές δημιουργούν μια οριακή κατάσταση. Σε αυτήν την κατάσταση πλανιέται μια φωνή που όταν την αφουγκραστείς κάνεις το άλμα και δημιουργείται κάτι εντελώς νέο. Διαφορετικά, αν δεν λειτουργήσουν τα ''αισθητήρια'', χάνεται το κάλεσμα και μένει μια γεύση απογοήτευσης, αδιέξοδου, και ''δεν γίνεται τίποτα''.

Τέτοιες φωνές, σε κοινωνικό επίπεδο, στη μεταπολιτευτική περίοδο, υπήρξαν τρείς, με ''μαμά'' τους τη +1 φωνή, εκείνη του Πολυτεχνείου, που την άκουσαν κάποιοι από τους σημερινούς 55ρηδες και πάνω. Αυτή ήταν η πρώτη απόπειρα δημιουργίας αυτόνομης σκέψης και δράσης, πέρα από άνωθεν αλλότριες επιταγές και καθοδηγήσεις. Οι τρεις επόμενες είναι, ο Δεκέμβρης του 2008, το κίνημα των Πλατειών του 2011 και τελευταία η υπεράσπιση της φωνής της ΕΡΤ το 2013.

Και τα 3+1 ξεσπάσματα χαρακτηρίστηκαν από μαζικότητα, ριζισπαστισμό, πρωτοβουλίες, αυτοκαθορισμό και είσοδο σε πρωταγωνιστικό ρόλο των ''από κάτω''.

Τα αποτελέσματα και των 3+1 δεν είναι ορατά διά ''γυμνού'' οφθαλμού. Ταρακούνησαν συνειδήσεις τεράστιου αριθμού ανθρώπων, και αυτό αποτυπώθηκε κλιμακωτά τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά (από τις συνελεύσεις και τις επιτροπές του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα στις χιλιάδες αυτοδιαχειριζόμενες δομές αλληλεγγύης πανελλαδικά).

Η τελευταία φωνή που πλανιέται και καλεί γιά ένα ποιοτικό άλμα, και στο λόγο επικοινωνίας αλλά και στον αγώνα υπέρβασης της σημερινής κρίσης, είναι η φωνή της ΕΡΤ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας παρουσιάζεται το φαινόμενο ένα μέσον με πανελλαδική εμβέλεια να βρίσκεται στα χέρια των ''από κάτω'' με δυναμική εξέλιξης.

Οφείλουμε να αφουγκραστούμε τη φωνή αυτή, να την ενισχύσουμε, να τη διαδόσουμε, ώστε να γίνει το πρώτο μαζικό εγχείρημα αυτοδιαχείρισης. Ας μην αφήσουμε να πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία.

''Εν αρχή ήν ο λόγος'', δηλαδή η δόνηση, που σήμερα μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ μπορεί να συντονίσει χιλιάδες δημιουργούς ιστορίας. Ένας ισχυρός συντονισμός ''σπάει'' δομές άκαμπτες και φαινομενικά ισχυρές.

Ας τολμήσουμε να ξεπεράσουμε την κοινή γραμμική λογική και να κάνουμε άλλο ένα ''άλμα πριν από τη φθορά''.

Π.Π. 8/7/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: