Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Ας τους διευκολύνουμε να καταποντιστούν

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι, χιλιάδες λιμοκτονούντες εργαζόμενοι – σύγχρονοι σκλάβοι της μιας μέρας, των λίγων ωρών ή του απλήρωτου δεκάωρου που πουλάνε τα χέρια και το μυαλό τους για ένα εξευτελιστικό χαρτζιλίκι.

Νέοι που ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους και φεύγουν με το δεύτερο, μεταπολεμικά, μεγάλο κύμα μετανάστευσης.

Οι φορείς του συστήματος εξουσίας πασχίζουν με κάθε τρόπο να σώσουν το τομάρι τους και τα στηρίγματά τους. Δανείζονται για να στηρίξουν τις τράπεζες, τον μεγαλύτερο ληστρικό μηχανισμό. Βάζουν πάλι χέρι στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που παραπαίουν για να κλείσουν τρύπες του προϋπολογισμού της καταστροφής και να ξεπληρώσουν τα δάνεια που παίρνουν.

Ακόμη και όταν το σύστημα εξουσίας κατακρημνίζεται, η οικονομική ελίτ και οι γλοιώδεις πολιτικοί της εκφραστές δεν λησμονούν την παλιά τους συνήθεια. Αρπάζουν ό,τι βρουν κι ό,τι προλάβουν. Λεφτά ασφαλισμένων, κονδύλια δημόσιων νοσοκομείων και πανεπιστημιακών σχολών. Οικειοποιούνται και διοχετεύουν στους ομοίους τους πόρους για την εκπαίδευση και την πρόνοια. Από τη λαίλαπα των περικοπών εξαιρούνται μόνο η προμήθεια στρατιωτικών και κατασταλτικών εξοπλισμών. Άλλωστε εκεί έχει μίζες, ενώ δεν μπορεί να μην είναι εφοδιασμένοι κατάλληλα οι μισθοφόροι που υπηρετούν το καθεστώς. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι ο μόνος τομέας στον οποίο δημιουργούνται θέσεις εργασίας είναι της καταστολής. Χιλιάδες ανεγκέφαλοι πωρωμένοι ράμπο προσλαμβάνονται για να στελεχώσουν τις ένστολες και μη συμμορίες του συστήματος.

Σε αυτό το σκηνικό, και με έτοιμο το νέο πακέτο εξόντωσης που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις 6 Μαΐου, ο συρφετός της εξουσιαστικής μηχανής εμφανίζεται αμέτοχος στο έγκλημα και υπόσχεται καλύτερες μέρες. Προφανώς αυτές που ονειρεύεται ο Χρυσοχοΐδης, με κυνήγι κεφαλών μεταναστών και ανυπάκουων που αρνούνται να είναι υπήκοοι. Η εξουσία επιστρατεύει ακόμη και τα σιχαμένα φασιστικά κατάλοιπα του ναζισμού, του μίσους και της ξενοφοβίας για να κρατηθεί στη θέση της. Παράλληλα, αξιοποιεί την συνένοχη και ακίνδυνη αριστερά που δίνει το απαραίτητο δημοκρατικό άλλοθι στον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό καλώντας σε ανώδυνους αγώνες υπό κηδεμονία.

Η επόμενη πράξη της παράστασης «Ο σώζων εαυτόν σωθείτο» είναι έτοιμη. Θα ανέβει μόλις πέσει η αυλαία των εκλογών, αποκαλύπτοντας νέα επαχθέστερα μέτρα σε βάρος των πολλών, καινούργια προνόμια για τους λίγους. Από την δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου δρομολογούνται νέες απολύσεις, κι άλλο τσεκούρωμα μισθών, μεγαλύτερες περικοπές κοινωνικών παροχών, ξεπούλημα δημόσιων χώρων, ένταση της καταστολής και της καταπίεσης.

Ας τους χαλάσουμε τα σχέδια. Ας τους διευκολύνουμε να καταποντιστούν μια ώρα αρχύτερα.

Η ζωή είναι μακριά από τις κάλπες. Είναι στα χέρια μας.

Το editorial του 8ου τεύχους της εργατικής εφημερίδας ΔΡΑΣΗ που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: