Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Εργαζόμενοι Kazova: «Κάνε κατάληψη, κάνε αντίσταση, να παράγεις (μόνος σου)»

Με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερο ενθουσιασμό ολοκληρώθηκε το Σάββατο (30/9) η έκθεση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι τους αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου υφαντουργίας KAZOVA. Μέλη των φόρουμ της ευρύτερης περιοχής του Σίσλι συνέδραμαν στην οργάνωση της εκδήλωσης. Το εγχείρημα των εργατών στηρίζει επίσης η πρωτοβουλία «Επαναστατική Εργατική Κίνηση» μέλη της οποίας πήραν το λόγο στη σαββατιάτικη εκδήλωση.  Οι εργαζόμενοι πούλησαν δεκάδες μπλουζάκια ενώ στα αξιοσημείωτα της βραδιάς είναι σίγουρα η διεξαγωγή της επίδειξης «μόδας» των προϊόντων.

 Ο συγγραφέας Metin Yeğin πήρε το λόγο λίγο πριν την ιδιότυπη αυτή επίδειξη, δηλώνοντας τα ακόλουθα:

«Οι καπιταλιστές μας έχουν κλέψει όλες εκείνες τις έννοιες που είναι σημαντικές για μας, όπως Δημοκρατία και Δικαιοσύνη και τις έχουν νοηματοδοτήσει στα μέτρα τους. Καιρός να κλέψουμε και εμείς κάτι από αυτούς. Παίρνουμε τη λέξη «μόδα» λοιπόν και σας λέμε το εξής: Οι τελευταίες λέξεις της μόδας για τον εργάτη είναι: «Κάνε κατάληψη, κάνε αντίσταση, να παράγεις (μόνος σου)».

Παρακάτω παραθέτουμε βίντεο από την επίδειξη μόδας:



Στη συνέχεια το λόγο πήραν δύο εργαζόμενοι οι οποίοι κατέθεσαν λεπτομέρειες για την πορεία του αγώνα τους. Μεταξύ άλλων επεσήμαναν ότι η παραγωγή μιας μέρας θα διατεθεί για τους σεισμόπληκτους του Βαν για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Να σημειωθεί, ότι παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει δύο χρόνια από το σεισμό, οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη και μένουν σε καταυλισμούς. Οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν επίσης ότι μια μέρα των εσόδων τους θα διατεθεί στην οικογένεια του Berkin Elvan, του δεκατετράχρονου ο οποίος βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση εδώ και 110 μέρες, έπειτα από κάνιστρο δακρυγόνου στη περιοχή Οκμεϊντανί στις 16 Ιουνίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι αντίστοιχων εγχειρημάτων από Αργεντινή, Χιλή και Βραζιλία, οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό στους εργαζόμενους της KAZOVA.

«Τι και αν ήρθαμε από 40 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, οι ιστορίες που θα σας πω για τους εργάτες είναι παρόμοιες. Στην Αργεντινή εξαιτίας της κρίσης τα αφεντικά έκλεισαν τα εργοστάσια. Απέναντι σε αυτό, οι εργάτες παρουσίασαν εναλλακτική λύση. Έστησαν οδοφράγματα και κατέλαβαν τις φάμπρικες. Σήμερα, 340 εργοστάσια στην Αργεντινή λειτουργούν με αυτοδιαχείριση. Σε αυτές τις φάμπρικες οι εργαζόμενοι άρχισαν να παράγουν σπουδαία πράγματα, πολύ καλύτερα από ότι το έκαναν κάποτε στο παρελθόν, δείχνοντας μας το δρόμο για το πώς μπορούμε να δουλεύουμε χωρίς αφεντικά. Παράλληλα, δημιούργησαν συνεταιρισμούς και προχώρησαν σε ενοποιήσεις αυτοδιαχειριζόμενων εργοστασίων μέσω αυτών σε εθνικό επίπεδο. Οι εργάτες είπαν «φτάνει πια, παύουμε να παράγουμε για τους εργοδότες. Βγάζουμε το ψωμί μας για την οικογένειά μας». Το να εμφανίζεται ένα τέτοιο φαινόμενο στην άλλη άκρη του πλανήτη, για μας έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι εργάτες χωρίς να γνωρίζουν σύνορα μετέφεραν αυτήν την εμπειρία αλλού γιατί όπως γράφετε και εσείς στον τοίχο εδώ μπροστά, μάχονται για «Ψωμί, Δικαιοσύνη, Ελευθερία». Μέχρι τη νίκη!» δήλωσε ο εκπρόσωπος από την Αργεντινή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και εργαζόμενοι από την Turkish Airlines οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην εργοδοσία, ενώ στα πλαίσια της εκδήλωσης προβλήθηκε video από απόσπασμα της ομιλίας του αποθανόντος αριστερού ηθοποιού Τουντζέλ Κουρτίζ, από παλαιότερη συναυλία των Grup Yorum.

Ακολούθησε συναυλία σημαντικών μουσικών σχημάτων όπως οι Grup Yorum, οι Bandista και άλλοι καλλιτέχνες.

Πηγή: Sokaki και Halkinsesi

Δεν υπάρχουν σχόλια: