Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Φροντιστήρια "Ανέλιξη": Απολύει τους "ενοχλητικούς" εργαζόμενους

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ανέλιξη» στην Ηλιούπολη και καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, που με διάδοχες επιχειρήσεις, καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος και απολύσεις πετάει στο δρόμο τους εργαζομένους που υπερασπίζονται τη ΣΣΕ και την αξιοπρέπειά τους και 8 χρόνια δούλεψαν και έφεραν σημαντική κερδοφορία στην επιχείρηση.

Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) των εργαζομένων στα φροντιστήρια Ανέλιξη είχε στα 8 χρόνια λειτουργίας των φροντιστηρίων σημαντικές κατακτήσεις που αφορούσαν τόσο στην αλληλεγγύη ανάμεσα στους συναδέλφους στο χώρο εργασίας, την υπεράσπιση και την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), τη συμμετοχή στις πανεργατικές απεργίες με απόφαση των εργαζομένων του χώρου εργασίας, αλλά και την αλληλεγγύη σε συναδέλφους από άλλους χώρους εργασίας, όπως τη στήριξη του μεγάλου αγώνα που δόθηκε στα φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας». Από το 2008, όταν τα φροντιστήριο έφτασε σε μεγάλη κερδοφορία, ο εργοδότης Α.Τσαρπαλής προσπάθησε να εξαναγκάσει συναδέλφους να παραιτηθούν. Τον Σεπτέμβρη του 2012 3 συνάδελφοι διεκδίκησαν αύξηση 5% για τη συμπλήρωση τριετίας. Η εργοδοσία προχώρησε σε ύβρεις και απειλές, αλλά η ενότητα των εργαζομένων την οδήγησε να υποχωρήσει και να καταβάλει την αύξηση στους συναδέλφους.

Η συλλογικότητα αυτή, όπως και οι άλλες ΓΣ στους χώρους εργασίας, αποτέλεσε παράδειγμα για όλο τον κλάδο, με αποκορύφωμα τη λειτουργία Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στα νότια. Η δράση αυτή οδήγησε την εργοδοσία των φροντιστηρίων «Ένεκα Παιδείας» να κλείσει 3 από τα 5 παραρτήματά της στην Ηλιούπολη, τη Δάφνη και τον Άλιμο, όπου υπήρχε δυναμική ΓΣ εργαζομένων και να ανοίξει διάδοχη επιχείρηση (Πυξοίδα). Την ίδια τακτική, εν τοις πράγμασι, είχε και η εργοδοσία των φροντιστηρίων Ανέλιξη.

Τον Μάη του 2012 ανακοινώνεται στη ΓΣ των εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ανέλιξη» η διάσπαση της εταιρείας, ο ένας εκ των τριών συνεταίρων αποχωρεί και ανοίγει νέο φροντιστήριο.

Στις 6 Ιουλίου 2012, η ΓΣ των εργαζομένων των δύο παραρτημάτων του φροντιστηρίου «Ανέλιξη» αποφασίζει να μην αποδεχτεί τις βλαπτικές μεταβολές που προσπάθησε να επιβάλει η εργοδοσία των Α.Τσαρπαλή-Γ.Πρέσβη με τη δημιουργία νέων διάδοχων επιχειρήσεων. Απαντούν στην απαίτηση της διεύθυνσης της επιχείρησης «Ανέλιξη» να αποδεχτούν μείωση μισθού 20% από Σεπτέμβρη ότι δεν δέχονται καμία μείωση μισθού και αντιπροτείνουν να μειώσει η επιχείρηση το μίσθωμα που καταβάλλει στην οικογένεια των απογόνων του τσιφλικά Νάστου. Η πρόταση αυτή, κατ΄ επανάληψη διατυπωμένη από τη ΓΣ, είχε απορριφθεί από τον Α. Τσαρπαλή. Μετά τη σχετική απόφαση δικαστηρίου αλλά και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπ΄άριθμ. 192/2012, 20 Ιουνίου 2012, σύμφωνα με την οποία καλούνται οι μισθωτές οι οποίοι έχουν συνάψει μισθωτική σχέση με οποιονδήποτε άλλο εκτός του Ελληνικού Δημοσίου, στα υπόψη ακίνητα, να προχωρήσουν σε μισθώσεις με το Ελληνικό Δημόσιο, καλέσαμε την εργοδοσία να συνάψει νέα μίσθωση με το Ελληνικό Δημόσιο. Επισημάναμε ότι, αν για λόγους που έχουν να κάνουν με την προσωπική σχέση την οποία επικαλείται ότι έχει ο Α.Τσαρπαλής με τον απόγονο της οικογενείας Νάστου, δεν επιλέξει να υλοποιήσει στην πράξη το δίκαιο αίτημα του λαού της Ηλιούπολης, μπορούσε να μειώσει το ενοίκιο, αντιμετωπίζοντας τη μείωση ενοικίου ως «ισοδύναμο» μέτρο μείωσης του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, αντί της δραματικής μείωσης των μισθών των εργαζομένων. Η εργοδοσία προχώρησε σε μείωση του μισθώματος, συνεχίζοντας να εμμένει στην απαίτηση για δραματική μείωση των μισθών. Υπενθυμίσαμε ότι εξαιτίας της 50΄ διδακτικής ώρας ο μισθός μας είναι μειωμένος κατά 11% από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης, καθώς η επιχείρηση παραβαίνει τη ΣΣΕ στο άρθρο 9, παρ.2, σύμφωνα με την οποία η διδακτική ώρα είναι 45΄και όχι 50΄.

Τον Σεπτέμβρη του 2012, πολλοί συνάδελφοι που ως τότε δεν είχαν καμία ενημέρωση και θεωρούσαν ότι θα εργάζονταν στα φροντιστήρια, έμαθαν στις 13 Σεπτέμβρη, με δική τους πρωτοβουλία, ότι δεν θα εργαστούν ή θα εργαστούν με πολύ λίγες ώρες. Η εργοδοσία επικαλέστηκε «τις περιορισμένες ώρες του ενός φροντιστηρίου», ενώ τα φροντιστήρια είναι 2, αποκρύπτοντας την άδικη κατανομή ωρών και τις νέες προσλήψεις. Από τους 16 καθηγητές που εργάζονταν μέχρι τον Μάη του 2012 οι 10, μέλη της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στα φροντιστήρια και του ΣΕΦΚ, αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με 20% μείωση. Από αυτούς οι 5 απολύθηκαν, ενώ άλλοι 5 κλήθηκαν να αποδεχτούν τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των χρονικών ορίων εργασίας τους με 4-7 ώρες τη βδομάδα, χωρίς μείωση του ωρομισθίου.

Στις 27/9 ο εργοδότης χαρακτήρισε «άκυρους» τους 5 απολυμένους συναδέλφους στη συνάντηση που είχε με τους μαθητές του φροντιστηρίου που απαίτησαν να αποκατασταθεί η αδικία και επιτέθηκε στον ΣΕΦΚ και στον συνάδελφο Κλέαρχο Σμυρναίο λέγοντας ότι «το ζήτημα είναι πολιτικό, καθώς όλα αυτά γίνονται, γιατί ο Σμυρναίος μαζεύει ψήφους για τον ΣΕΦΚ».

Στις 30/9, κατά τη συνάντηση της εργοδοσίας (Α.Τσαρπαλής-Γ.Πρέσβης) με συνδικαλιστές του εκπαιδευτικού κινήματος της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, ο Α.Τσαρπαλής δήλωσε ότι «οι 5 εργαζόμενοι είναι στη «μαύρη λίστα» της εργοδοσίας και γι’ αυτό τους έδωσε αυτές τις ώρες, γιατί δεν θα μπορούσαν να βρουν δουλειά σε κανένα φροντιστήριο». Επίσης, απαντώντας στην καταγγελία ότι δουλεύει καθηγήτρια του δημοσίου στο φροντιστήριο δήλωσε ότι όντως αυτό συμβαίνει και περιμένει την απάντηση του… ΠΥΣΔΕ, της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας! Οι συνδικαλιστές από τη δημόσια εκπαίδευση τού εξήγησαν ότι εκτός από παράνομο, είναι απαράδεκτο να υποκαθίστανται από καθηγητές του δημόσιου και ιδιωτικού σχολείου καθηγητές που εργάζονται 7 χρόνια στο φροντιστήριο ή να τους δίνονται από 3-7 ώρες. Η απάντησή του προς τη συναδέλφισσα Αγγελική Φατούρου, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ήταν ότι αυτό είναι… αναρχοφασισμός. Μετά τη συνάντηση αυτή, η εργοδοσία δήλωσε ότι προσλαμβάνει έναν απολυμένο συνάδελφο, και εμμένει, κατά τα λοιπά, στην απόφασή της.

15 Οκτώβρη 2012: οι 4 εργαζόμενοι, που δούλευαν από τις αρχές του Σεπτέμβρη του 2012 υπέγραψαν τις συμβάσεις εργασίας που έφερε η εργοδοσία στις 15/10 και προσλήφθηκαν, χωρίς να αποδεχθούν μείωση του ωρομισθίου, αλλά με δραματική μεταβολή των ωρών εργασίας τους. Οι συνάδελφοι παρέμειναν στο χώρο εργασίας, χωρίς να απεμπολούν τη ΣΣΕ και το δίκαιο αίτημα τους για ίση κατανομή των ωρών και επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων. Αυτό το έπραξαν μετά την πίεση των μαθητριών και των μαθητών να συνεχίσουν να είναι δάσκαλοί τους και να τους στηρίξουν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το εξεταστικοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Στις 25/10/2012 το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών καταγγέλλει την εργοδοσία των φροντιστηρίων «Ανέλιξη» Τσαρπαλής Α.- Πρέσβης Γ. Ο.Ε και Πρέσβης Γ.- Τσαρπαλής Α. Ο.Ε.(Φαρμακίδου 2, Κάτω Ηλιούπολη, τηλ.:210-9946948, mail: aneliji@otenet.gr, και Γράμμου 24, Αγία Μαρίνα Ηλιούπολη, τηλ.: 210-9716555, mail: anelixi2@hotmail.gr) και προσφεύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας Δάφνης σε τριμερή συνάντηση με θέμα τη μονομερή βλαπτική μεταβολή του ωραρίου εργασίας 4 εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ανέλιξη», όπως αυτό ρυθμίζεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Αρ. ΦΕΚ 114,τευχ.Β,7/2/11) αλλά και την επαναπρόσληψη 2 απολυμένων συναδέλφων που διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους. Απαιτούμε να γίνει δίκαιη κατανομή των ωρών των εργαζομένων, αλλά και να προσληφθούν οι δύο συνάδελφοι που διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, όπως και να σταματήσει η εργοδοσία να συκοφαντεί το σωματείο, τα μέλη και τη δράση τους. Εξαιτίας της παρελκυστικής τακτικής της εργοδοσίας η τριμερής εργατική διαφορά (Α.Δ.Δ. 313, 25-10-2012) συζητήθηκε στις 18/12/2012 και ολοκληρώθηκε στις 24/12/2012.

Η μονομερής βλαπτική μεταβολή έγινε με απώτερο σκοπό την απόλυσή και των υπόλοιπων συναδέλφων, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τη μείωση του ωρομισθίου τους και δεν συμβιβάζονταν με τους νέους όρους λειτουργίας της επιχείρησης. Γεγονός που προέκυψε και από τους πίνακες προσωπικού που υποχρεώθηκε να προσκομίσει η εργοδοσία της «Ανέλιξης» κατά τη διάρκεια της εργατικής διαφοράς (Α.Δ.Δ. 313), σύμφωνα με τους οποίους όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν επαναπροσληφθεί – πλην των εργαζομένων που είναι μέλη της Γενικής Συνέλευσης και οι οποίοι είχαν υποστεί δραματική μείωση ωρών, αλλά και ενός συναδέλφου ο οποίος έχει λάβει την αύξηση που προβλέπει η ΣΣΕ(15% επίδομα γάμου και τριετίας) – έχουν μείωση μισθού κατά 40-50%.

Κατά τη διάρκεια της εργατικής διαφοράς επιβεβαιώθηκε ότι η επιχείρηση «Ανέλιξη» Τσαρπαλής Α. - Πρέσβης Γ. Ο.Ε (Φαρμακίδου 2, Κάτω Ηλιούπολη, τηλ.:210-9946948, mail: aneliji@otenet.gr) και Πρέσβης Γ.- Τσαρπαλής Α. Ο.Ε. (Γράμμου 24, Αγία Μαρίνα Ηλιούπολη, τηλ.: 210-9716555, mail: anelixi2@hotmail.gr) αποτελεί διάδοχη επιχείρηση της επιχείρησης «Ανέλιξη» Τσαρπαλής Α.- Ι.Κανακούλιας Ο.Ε (Φαρμακίδου 2, Κάτω Ηλιούπολη), η οποία λειτούργησε από τον Ιούνιο του 2005 μέχρι τον Ιούνιο του 2012, οπότε και «διαλύθηκε» και της επιχείρησης «Ανέλιξη» Πρέσβης Γ.- Τσαρπαλής Α. - Ι.Κανακούλιας Ο.Ε. (Γράμμου 2, Αγία Μαρίνα Ηλιούπολη), η οποία λειτούργησε από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Μάιο του 2012 και στη συνέχεια τροποποίησε το καταστατικό της συνεχίζοντας τη λειτουργία της ως «Ανέλιξη Πρέσβης Γ.- Τσαρπαλής Α. Ο.Ε.».

Το ζήτημα αυτό έθεσε και η προϊσταμένη του ΣΕΠΕ Δάφνης, Σωτηρία Μπράβου, σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα της διάδοχης επιχείρησης της επιχείρησης «Ανέλιξης» (συνέχιση λειτουργίας στον ίδιο χώρο, με το ίδιο αντικείμενο και τον ίδιο λογότυπο). Μάλιστα, αν και η επιθεωρήτρια ζήτησε από τον Α.Τσαρπαλή, εγγράφως 3 φορές, να προσκομίσει εξοφλητικές αποδείξεις, ατομικές συμβάσεις εργασίας, καταστατικά της προηγούμενης επιχείρησης και μαθητολόγιο, αυτός αρνήθηκε απαιτώντας, για να τα προσκομίσει, «να κληθεί και ο Ι. Κανακούλιας, ώστε να πληρώσει και αυτός τον λογιστή τους, για να ψάξει και να φέρει τα έγγραφα αυτά».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο εργοδότης Α.Τσαρπαλής στις 18-12-2012 χαρακτήρισε τους συναδέλφους «σύγχρονους κουκουλοφόρους, χαφιέδες της Ασφάλειας», γιατί προσήλθαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και σε ό,τι αφορά το μέλος του ΔΣ του ΣΕΦΚ Κλέαρχο Σμυρναίο ότι «αμείβεται από πίσω, για να έχει δουλειά και να απολύει όσους δεν είναι στο σωματείο».

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ με ομόφωνη απόφασή της στις 13/1/2013 προσφεύγει στο ΣΕΠΕ στις 16/1/2013 κατά της επιχείρηση «Ανέλιξη» Τσαρπαλής Α.- Ι.Κανακούλιας Ο.Ε (Φαρμακίδου 2, Κάτω Ηλιούπολη) και Πρέσβης Γ.- Τσαρπαλής Α. - Ι.Κανακούλιας Ο.Ε. (Γράμμου 24, Αγία Μαρίνα Ηλιούπολη) από τον Ιούνιο του 2005 ως τον Μάιο του 2012 λειτουργούσε παραβαίνοντας το άρθρο 9 παράγραφος 2 της ΣΣΕ του κλάδου το οποίο ορίζει ως διδακτική ώρα τα 45΄. Στο φροντιστήριο η διδακτική ώρα ήταν 50΄λεπτά, αν και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου κηρυσσόταν υποχρεωτική, με απόφαση των υφυπουργών Εργασίας με ισχύ νόμου για όλους τους εργοδότες. Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ ζητά από το ΣΕΠΕ Δάφνης να καλέσει σε τριμερή εργατική διαφορά την εργοδοσία των φροντιστηρίων «Ανέλιξη» Τσαρπαλής Α.- Ι.Κανακούλιας Ο.Ε και Πρέσβης Γ.- Τσαρπαλής Α. - Ι.Κανακούλιας Ο.Ε. να προσκομίσουν εξοφλητικές αποδείξεις, πίνακες προσωπικού, ατομικές συμβάσεις εργασίας, από τον Ιούνιο του 2005 ως τον Μάιο του 2012, αλλά και να καταβάλουν σε 12 συναδέλφους που εργάστηκαν στην επιχείρηση και διεκδικούν το ποσό που αναλογεί στα 5΄ της διδακτικής ώρας που δεν πληρώνονταν τα 7 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης. Επίσης, ζητάμε να προσδιοριστούν οι χώροι που συμφωνούν οι εργοδότες και η διοίκηση του σωματείου, για να τοποθετηθούν πίνακες ανακοινώσεων για τους σκοπούς του ΣΕΦΚ στους τόπους εργασίας. Ο Ι. Κανακούλιας αποδέχτηκε ότι οφείλει η εταιρεία 46.000 Ευρώ και δήλωσε ότι θα καταβάλει αμέσως 20.000 από τις 23.000 Ευρώ που του αναλογούν. Επίσης, δεσμεύτηκε να προσδιορίσει χώρο για την τοποθέτηση του πίνακα ανακοινώσεων του ΣΕΦΚ. Οι εργαζόμενοι δέχτηκαν την πρόταση και ο Ι. Κανακούλιας εξόφλησε τη διαφορά δεδουλευμένων στις 2/5/2013. Αντίθετα, ο Α.Τσαρπαλής απαξίωσε την Επιθεώρηση Εργασίας και αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία. Άφησε ένα υπόμνημα με το οποίο δήλωνε ότι δεν οφείλει τίποτε και αρνείται να προσκομίσει εξοφλητικές αποδείξεις, καταστατικά και μαθητολόγια της προηγούμενης και των διάδοχων επιχειρήσεων, από το 2005 ως το 2013. Σε ό,τι αφορά τους πίνακες ανακοινώσεων του ΣΕΦΚ χαρακτήρισε το «αίτημα μη νόμιμο, καθώς ο ΣΕΦΚ πρέπει να απευθυνθεί στην εργοδοτική ένωση ΣΕΦΑ-ΕΣΙΦΜΕΑ» και αρνήθηκε να τοποθετηθούν πίνακες ανακοινώσεων στα φροντιστήρια «Ανέλιξη» στο χώρο εργασίας. Στη συνέχεια αποχώρησε από την τριμερή, πριν καν αυτή ξεκινήσει. Η τριμερής εργατική διαφορά (ΑΔΔ 28, 16/1/2013) που άρχισε στις 11/2/2013 ολοκληρώθηκε στις 2/5/2013.

Στις 29/5 η Επιθεώρηση Εργασίας Δάφνης επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία Πρέσβης Γ.- Τσαρπαλής Α. - Ι.Κανακούλιας Ο.Ε. (Γράμμου 24, Αγία Μαρίνα Ηλιούπολη) για παράβαση της ΣΣΕ άρθρο 9 παράγραφος 2 της ΣΣΕ του κλάδου το οποίο ορίζει ως διδακτική ώρα τα 45΄. 4.800 Ευρώ και επιφυλάχθηκε για την εταιρεία «Ανέλιξη» (Φαρμακίδου 2, Κάτω Ηλιούπολη).

Στις 25/4/2013, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) ζητά από το Υπουργείο Εργασίας να καλέσει την εργοδοσία των φροντιστηρίων «Ανέλιξη» Τσαρπαλής Α.- Πρέσβης Γ. Ο.Ε (Φαρμακίδου 2, Κάτω Ηλιούπολη, τηλ.:210-9946948, mail: aneliji@otenet.gr) και Πρέσβης Γ.- Τσαρπαλής Α. Ο.Ε. (Γράμμου 24, Αγία Μαρίνα Ηλιούπολη, τηλ.: 210-9716555, mail: anelixi2@hotmail.gr) σε τριμερή συνάντηση με θέμα την καταχρηστική άσκηση διευθυντικού δικαιώματος, την παράβαση της αρχής της ισότητας, της ίσης μεταχείρισης, τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων με την άδικη κατανομή των ωρών εργασίας των εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ανέλιξη», όπως αυτό ρυθμίζεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Αρ. ΦΕΚ 114,τευχ.Β,7/2/11) και συγκεκριμένα του ωραρίου εργασίας 4 εργαζομένων και τη δέσμευση της εργοδοσίας για την επαναπρόσληψή τους την επόμενη σχολική χρονιά 2013-2014, αλλά και την επαναπρόσληψη των 2 απολυμένων συναδέλφων, οι οποίοι διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους. Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας, η οποία αποδεικνύει ότι πρόκειται για συνδικαλιστική πολιτική εκδικητική δίωξη των συναδέλφων, της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, αλλά και του ΣΕΦΚ και καλεί το Υπουργείο Εργασίας να επανεξετάσει με τα νέα δεδομένα το περιεχόμενο της εργατικής διαφοράς Α.Δ.Δ. 313/25-10-2012, καθώς και να καλέσει την εργοδοσία σε τριμερή εργατική διαφορά, ώστε να απαντήσει η εργοδοσία στην έκκληση από τις 24/12/2012 της Προϊσταμένης του ΣΕΠΕ Δάφνης, Σωτηρίας Μπράβου να ανακαλέσει την απόφασή της. Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας, μέσω της τριμερούς συνάντησης, να συμβάλει στην επαναπρόσληψη των συναδέλφων που υπερασπίζονται τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την αξιοπρέπειά τους, με δίκαιη κατανομή των ωρών των εργαζομένων, αλλά και να σταματήσει η εργοδοσία να συκοφαντεί το σωματείο, τα μέλη και τη δράση τους. Κατά τη διαδικασία της τριμερούς ζητάμε να συμμετέχει και εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας. Αν και η αίτηση για τριμερή έχει υποβληθεί από τις 25 Απριλίου, το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμη προσδιορίσει την τριμερή.

Η υπόθεση αυτή έχει τεράστια σημασία για τον κλάδο των εργαζομένων στα φροντιστήρια, γιατί στην επιχείρηση «Ανέλιξη» Τσαρπαλής Α.- Ι.Κανακούλιας Ο.Ε εργάστηκαν εργαζόμενοι, οι οποίοι, αν και υπέγραφαν επί 8 χρόνια διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με 2 απολύσεις κάθε χρόνο, ενώ κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κατάφεραν να έχουν Γενική Συνέλευση εργαζομένων και να έχουν σχεδόν καθολική συμμετοχή στις πανεργατικές απεργίες. Η εργοδοσία επέλεξε με διάδοχες επιχειρήσεις να «απαλλαγεί» από τους «ενοχλητικούς» εργαζομένους, οι οποίοι την οδήγησαν σε τεράστια κερδοφορία με το ήθος, την ταξική τους συνείδηση και τη συγκρότησή τους στα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκουν.

Το 35ο Συνέδριο της ΟΙΕΛΕ τον Ιανουάριο του 2013 ομόφωνα αποφάσισε: η μονομερής βλαπτική μεταβολή έγινε με απώτερο σκοπό την απόλυσή και των 4 συναδέλφων, οι οποίοι δεν δέχθηκαν τη μείωση του ωρομισθίου τους, την επόμενη σχολική χρονιά 2013-2014 ή τον συμβιβασμό τους με τους νέους όρους λειτουργίας της επιχείρησης. Γεγονός που προέκυψε και από τους πίνακες προσωπικού που υποχρεώθηκε να προσκομίσει η εργοδοσία της «Ανέλιξης» κατά τη διάρκεια της εργατικής διαφοράς (Α.Δ.Δ. 313), σύμφωνα με τους οποίους όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν επαναπροσληφθεί – πλην των εργαζομένων που είναι μέλη της Γενικής Συνέλευσης και οι οποίοι έχουν υποστεί δραματική μείωση ωρών, αλλά και ενός συναδέλφου ο οποίος έχει λάβει την αύξηση που προβλέπει η ΣΣΕ – έχουν μείωση μισθού κατά 40-50%. Η μεθόδευση της εργοδοσίας να απαλλαγεί από τους «ενοχλητικούς» εργαζόμενους αποδείχτηκε και από το γεγονός ότι, αν και, στην «Ανέλιξη», υπάρχει μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων και άδικη κατανομή ωρών, έχουν γίνει νέες προσλήψεις.

Με τη στάση της η εργοδοσία δηλώνει ότι πρόκειται για συνδικαλιστική πολιτική εκδικητική δίωξη των συναδέλφων, της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, αλλά και του ΣΕΦΚ.

Καλούμε το εργατικό εκπαιδευτικό κίνημα να στηρίξει τον αγώνα της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ανέλιξη», για να προσληφθούν οι 6 συνάδελφοι που διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους.


Απαιτούμε:

Να ανακληθούν οι απολύσεις των συναδέλφων που διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους

Να καταβάλει η εργοδοσία τα δεδουλευμένα που οφείλει σε όλους τους απολυμένους συναδέλφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: