Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Όχι στην εκτροπή του Αώου - Οικο-camping στη Βωβούσα

Το τριήμερο 9, 10 και 11 Αυγούστου 2013 η «Κίνηση Πολιτών για την προστασία του ποταμού Αώου» διοργανώνει οικο- camping στη Βοβούσα, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, ώστε να μην γίνει η εκτροπή των νερών του ποταμού προς τη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων. Στόχος μας είναι να ακυρωθεί η αρπαγή κι άλλου νερού από το ποτάμι, έργο το οποίο σχεδιάζουν να υλοποιήσουν οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ ανανεώσιμες.
Ήδη, λειτουργεί φράγμα στις πηγές Αώου, από το 1991, το οποίο ετησίως κατακρατά 100 εκ. κυβ. μέτρα νερού, κάτι το οποίο έχει μειώσει τη ροή του νερού με συνέπειες στη Βοβούσα, τον κάμπο της Κόνιτσας και την Αλβανία , την οποία διαρρέει ο ποταμός.
Εάν κατασκευαστεί το έργο από το οποίο προβλέπεται να κατακρατηθούν άλλα 70 εκ. κυβ., το ποτάμι ουσιαστικά θα στερέψει και ασφαλώς θα επηρεαστούν ο πολιτισμός και ιστορία της περιοχής, όλες οι ανθρώπινες και φυσικές δραστηριότητες. Η εκτροπή αυτή χαρακτηρίζεται εκτροπή της λογικής αφού ουσιαστικά δεν θα προσφέρει παρά ζεστό χρήμα στα ταμεία των εργολαβικών-ενεργειακών εταιρειών, όπως έχει αποδείξει περίτρανα και η παγκόσμια εμπειρία από αντίστοιχα έργα (Τουρκία, Κίνα, Ισπανία).


Η Βοβούσα είναι ο πρώτος οικισμός που συναντά ο Αώος στο διάβα του και σε αυτόν οφείλει πιθανότητα το όνομά της (από τη βοή του). Ως Κίνηση Πολιτών ξεκινήσαμε τον αγώνα μας ενάντια στην εκτροπή και για την προστασία του ποταμού το περασμένο φθινόπωρο.

Μέχρι στιγμής -μεταξύ άλλων- έχουμε διοργανώσει μία ημερίδα στη Βοβούσα (29-30 Ιουνίου στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι κ.κ. Χρυσόγελος, Αρσένης, Νάντσου-WWF, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βίκου Αώου, κ.ά.), παρεμβάσεις σε Μέσα ενημέρωσης, πανώ ενημέρωσης, εκδήλωση ενημερωτική στα Γιάννενα, ενώ το διήμερο 29-30/6 πραγματοποιήθηκε στο χωριό έκθεση φωτογραφίας της φωτογραφικής ομάδας phasma2 (http://phasma2.com/). Συμμετέχουν: Καμίλλο Νόλλας, Ανδρονίκη Χριστοδούλου, Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Γιώργος Δέτσης, Στέλιος Ματσάγγος, Αλέξανδρος Σταματίου, Νίκος Παλαιολόγος καθώς και συναυλία με το Kουαρτέτο Eγχόρδων Αθηνών.
Το διήμερο στηρίχτηκε από τους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας , οι οποίοι επίσης είναι αντίθετοι στην εκτροπή.


Οι δραστηριότητες μας συνεχίζονται με το τριήμερο οικο-camping του Αυγούστου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» (2,5 χλμ. Πριν τη Βοβούσα) περιλαμβάνοντας δημόσιες συζητήσεις, κατασκήνωση, την έκθεση φωτογραφίας Phasma, αθλητικές δραστηριότητες, πεζοπορία, παιδικό εργαστήρι, διανομή προϊόντων από πρωτοβουλίες αλληλέγγυας οικονομίας.

Προγραμματίζεται η συμμετοχή κινήσεων πολιτών που αντιδρούν στην αρπαγή του νερού και πρωτοστατούν και σε άλλα οικολογικά κινήματα (Άραχθος, Αχελώος, Χαλκιδική).


Το πρόγραμμα του οικο-κάμπινγκ  

Παρασκευή 9 Αυγούστου:
19:00, καταφύγιο «Βάλια Κάλντα»: «Ελλάδα-Τουρκία: Κινήματα ενάντια στη λεηλασία της φύσης». Ομιλητές: μέλος από τις επιτροπές αγώνα κατά του χρυσού στη Χαλκιδική, Ismail Akyildiz (κάτοικος από Senoz Valley), Ozgur Oktay (μέλος D.A.F.),
 

22:00, καταφύγιο: Live μετουςΜummrah, Peter Punk, Regresverbot
 

Σάββατο 10 Αυγούστου:
11:00, Καταφύγιο «Βάλια Κάλντα»: «Νερό, ενέργεια, φυσικά-δημόσια αγαθά στο στόχαστρο των εταιρειών». Μιλούν: Γιάννης Παπαδημητρίου, περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου, Τάσος Κεφαλάς, μέλος πρωτοβουλιών για τη διαχείριση της ενέργειας και των απορριμμάτων, Νίκος Ιωάννου, Πανελλαδική Κίνηση ενάντια στην εκτροπή Αχελώου.


20:00, Κεντρική πλατεία Βοβούσας: Η Βοβούσα μιλά για τον Αώο. Παρεμβάσεις από κατοίκους του χωριού για το νερό, το ποτάμι, τη ζωή.


22:00:
Live με τους «Στιχόβολη» και την δημοτική ορχήστρα του Μπάμπη Έξαρχου

 

Κυριακή 11 Αυγούστου:
11:00 Πεζοπορία από το καταφύγιο προς το Αρκουδόρεμα. Ενημέρωση από το Εθνικό Πάρκο.για τον φυσικό πλούτο της βόρειας Πίνδου


21:00, καταφύγιο: Προβολή της ταινίας «EVEN THE RAIN»


23:00, καταφύγιο: Live με τους Κοντομάνικο Blues

Παράλληλες δραστηριότητες:


-Εκθέσεις φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Ομάδα phasma2 (http://phasma2.com/). Θα φιλοξενηθούν στο εργοστάσιο ξυλείας του χωριού, σε αχυρώνα και αποθήκη.
Συμμετέχουν:
Ανδρονίκη Χριστοδούλου, Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Γιώργος Δέτσης, Στέλιος
Ματσάγγος, Αλέξανδρος Σταματίου, Νίκος Παλαιολόγος. Επιμέλεια: Καμίλο Νόλλας.


-Προβολές ντοκιμαντέρ, τουρνουά ποδοσφαίρου 5 Χ 5 στο κάμπινγκ, παιδικό εργαστήρι.


-Eγχειρήματα αλληλέγγυας/ συνεργατικής οικονομίας. Παρουσία από Γιάννενα, Θεσσαλονίκη.


Πληροφορίες για το camping στα 6944-673212 και 6956-118377
http://protectaoos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: